In gesprek over geld?
Geldzorgen werken niet lekker. Toch heeft zo’n 80% van de werkgevers personeel in dienst met geldzorgen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. Maar hoe?
In gesprek over geld: iets wat veel mensen nog altijd als lastig ervaren. Er rust een taboe op praten over financiën, zeker als we specifiek kijken naar geldproblemen op de werkvloer. En dat is jammer, want door als werkgever en werknemer met elkaar in gesprek te gaan over geldzaken, kunnen veel problemen voorkomen worden. Dat is de insteek van CNV Geldzorg: niet primair het oplossen maar juist het voorkomen van geldproblemen en het scheppen van financieel overzicht. Daar krijg je gelukkige werknemers en dus ook gelukkige werkgevers van!
De effecten van geldzorgen op de werkvloer
Met werknemers in gesprek over geld voelt misschien wat ongepast. Geldzaken zijn privézaken, zijn wel al gauw geneigd te denken. Maar is dat wel zo? Nee, niet helemaal. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers met geldzorgen minder productief zijn? Dat ze vaker ziek zijn? Dat het een werkgever al gauw 13.000 euro per jaar kost? En dat allemaal omdat we er niet open over durven zijn. Werknemers met geldzorgen zijn dus ook de zaken van een werkgever. Niet om met een vingertje te wijzen en het beter te weten, maar wel om de helpende hand te bieden en samen te kijken naar een oplossing en een weg naar financiële fitheid. En dat begint allemaal met, jawel, in gesprek gaan over geld.
Direct aan de slag gaan? Graag komen we langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Signalen die je als werkgever niet mag missen
Om te weten wanneer je met een werknemer in gesprek kunt gaan over zijn of haar geldzaken, is het belangrijk dat je tijdig signaleert dat een werknemer rondloopt met geldzorgen. Er zijn een aantal zaken die jou als werkgever alert kunnen maken.
Maar niet iedereen heeft geldzorgen
Waarom zou je in gesprek gaan met iemand die zijn of haar geldzaken keurig op orde heeft? Het antwoord is simpel: iedereen heeft te maken met geld en voor iedereen komt daar op welke manier dan ook een uitdaging bij kijken. In gesprek over geld hoeft echt niet alleen bij mensen die in de schulden zitten. Het is ook – of misschien wel júist – heel belangrijk om de problemen voor te zijn en voor iedereen een passende helpende hand te bieden. Of jouw medewerker nou in de schuldsanering zit, iedere maand net kan rondkomen of op zoek is naar mogelijkheden om financieel gezond oud te worden: het in kaart brengen van de financiële fitheid van jouw werknemers én het opstellen van een actieplan, begint allemaal bij… het eerste gesprek over geld!
In gesprek over geld: dit zijn de tips
Om jou te helpen bij het starten en voeren van een gesprek over geld, hebben we een flinke lijst met tips gemaakt. Allemaal verzameld in een gratis e-book met 10 praktische tips.
Webinar "In gesprek over geld"
Vanuit CNV Geldzorg organiseren wij met regelmaat een webinar ‘in gesprek over geld’. Tijdens dit webinar geven wij jou alle handvatten die je nodig hebt om geldproblemen bij werknemers te signaleren en om daar vervolgens over in gesprek te gaan. Ook krijg je tijdens dit webinar de kans om al jouw vragen te stellen aan de experts van CNV Geldzorg. Ontzettend waardevol en nuttig. Het webinar duurt ongeveer een uur en kun je gewoon vanuit huis volgen.
Kunnen wij jou helpen?
Wil jij samen met jouw werknemers aan de slag met financiële fitheid? Binnen CNV Geldzorg bieden wij diverse diensten en programma’s op het gebied van financiële fitheid. Wij maken samen met jou een programma op maat, compleet passend bij de ambities die je hebt. Bekijk onze menukaart, kies dat waar jij behoefte aan hebt en neem contact met ons op!
- We helpen je met beleid maken
- We bieden een aanbod op maat
- We ondersteunen bij vragen over de financiële toekomst
Neem vrijblijvend contact op
Of het nu gaat om hulp bij het openen van het gesprek over geld, om het maken van beleid of om het organiseren van workshops en bijeenkomsten: wij denken graag met je mee!